Πληροφορίες για τις Νοσοκομειακές Υπηρεσίες Αιμοδοσίες

Περί του aimodosies.gr
1. Τι είναι το aimodosies.gr ?

Είναι μια πλατφόρμα που παρέχει άμεση ενημέρωση για τις υπηρεσίες αιμοδοσίας ενόψη του δυστυχήματος με τους δεκάδες τραυματίες που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία μετά το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

2. Ποιοι δημιούργησαν το aimodosies.gr ?

Οι συνιδρυτές της Ομάδας e-Αιμοδότες δημιούργησαν αυτήν την πλατφόρμα μέσα σε λίγες ώρες την 1η Μαρτίου 2023. Oι e-Αιμοδότες, επίσης δημιούργησαν την πλατφόρμα άμεσης ενημέρωσης εκτάκτων αναγκών αιμοδοσίας 2 χρόνια πριν, όταν φοιτούσαν στην 1η και 2α λυκείου το 2021 κατά την διάρκεια της πανδημίας.

3. Από που αντλούνται τα στοιχεία επικοινωνίας με τις αιμοδοσίες ?

Οι πληροφορίες αντλούνται από το Γραφείο Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας καθώς και από τα 20 συμμετέχοντα νοσοκομεία του e-Αιμοδότες

4. Πως μπορώ να επικοινωνήσω μαζί σας ?

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Ομάδα του e-Αιμοδότες τηλεφωνικά στο 253 113 1234, στο [email protected] ή και στο [email protected]

Περί της αιμοδοσίας

Αίμα μπορείτε να προσφέρετε σε οποιοδήποτε Νοσοκομείο του Ε.Σ.Υ που διαθέτει αιμοδοσία.

 • ΥΠΝΟΣ: Να είσαι ξεκούραστος και να έχεις συμπληρώσει τις φυσιολογικές ώρες ύπνου.
 • ΥΓΡΑ: Να λαμβάνεις άφθονα υγρά και να αποφεύγεις το αλκοόλ.
 • ΡΟΥΧΑ: Να φοράς χαλαρά και άνετα ρούχα και να αποφεύγεις τα στενά μανίκια.
 • ΔΙΑΤΡΟΦΗ: Να λαμβάνεις ικανοποιητικά γεύματα.
 • ΙΑΤΡΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ: Να είσαι σε θέση να ενημερώσεις για το ιατρικό ιστορικό σου και για τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής.
 • ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ: Να αποφεύγεις την έντονη μυϊκή άσκηση.
 • ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΗΤΑ: Για να μην ταλαιπωρηθείς ή αν έχεις κάποια αμφιβολία ή ερωτήσεις για την καταλληλότητα σου να προσφέρεις αίμα, έλεγξε τα κριτήρια επιλογής αιμοδότη πριν επισκεφτείς κάποια αιμοδοσία ή, επικοινώνησε με το Σταθμό Αιμοδοσίας και μίλησε με έναν από τους ιατρούς μας.

Θα ξαπλώσεις στην ειδική καρέκλα αιμοδοσίας και το εξειδικευμένο προσωπικό της αιμοδοσίας, αφού επιβεβαιώσει τα στοιχεία σου και τοποθετήσει τους μοναδικούς αριθμούς ταυτοποίησης της μονάδας αίματος που θα προσφέρεις, θα προχωρήσει στην παρακέντηση της φλέβας.

Δέκα περίπου λεπτά μετά το ελαφρύ αυτό τσίμπημα, θα ακούσεις το ηχητικό σήμα που εκπέμπει ο ειδικός αναδευτήρας και αυτό σημαίνει ότι η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί. Η βελόνα αφαιρείται και τοποθετείται λευκοπλάστης.

Παραμένεις ξαπλωμένος για λίγα λεπτά. Στον ίδιο χρόνο που χρειάζεσαι για να διαβάσεις τη διαδικασία σε αυτή την ιστοσελίδα, θα έχεις προσφέρει 450ml αίμα που ισοδυναμεί με ένα μικρό κόκκινο δέμα, το οποίο θα προσφέρεις σε κάποιο άγνωστο συνάνθρωπό σου και θα του σώσεις στην κυριολεξία τη ζωή. Η υγεία σου είναι μεγάλης σημασίας για μας.

Η αιμοδοσία δεν εμπεριέχει κανένα κίνδυνο για σένα όταν τηρηθούν όλοι οι κανόνες ασφαλείας. Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι αποστειρωμένα και μιας χρήσης και ανοίγονται από τη συσκευασία τους στην παρουσία σου.

 • Όταν ολοκληρωθεί η αιμοδοσία, παράμεινε ξαπλωμένος για δέκα λεπτά.
 • Για τη δική σου ασφάλεια: κάθισε για ακόμα δέκα λεπτά και απόλαυσε τη λεμονάδα και τα μπισκότα σου.
 • Απόφυγε το κάπνισμα για 2 ώρες.
 • Πάρε περισσότερα υγρά απ’ ότι συνήθως, τις 4 επόμενες ώρες, για καλύτερη και σωστή ενυδάτωση.
 • Το επόμενο γεύμα σου να είναι πλήρες και ισορροπημένο.
 • Απόφυγε τη λήψη οινοπνευματωδών ποτών για 6 ώρες, αφού προηγηθεί κανονικό γεύμα.
 • Μετά την αιμοδοσία μπορείς να συνεχίσεις τις συνηθισμένες ασχολίες σου.
 • Απόφυγε την έντονη άσκηση (π.χ. τρέξιμο, ποδηλασία, γυμναστήριο, βάρη) και θα πρέπει να αποφύγεις την πολύωρη ορθοστασία.
 • Μην εκτεθείς άμεσα στον ήλιο και επέλεξε να πιεις δροσερά ροφήματα και όχι ζεστά.
 • Μετά την αιμοδοσία μπορείς να συνεχίσεις τις συνηθισμένες ασχολίες σου.
 • Απόφυγε την χειρονακτική εργασία για το υπόλοιπο της ημέρας, για να μην αιμορραγήσει το χέρι σου στο σημείο φλεβοκέντησης.
 • Αν αιμορραγήσει το σημείο φλεβοκέντησης, σήκωσε το χέρι ψηλά και άσκησε πίεση στο σημείο της αιμορραγίας.
 • Είναι καλύτερα να αφαιρέσεις το λευκοπλάστη ή τον επίδεσμο από το χέρι μετά από 3 ώρες.
 • Σε περίπτωση που παρουσιαστεί το σύμπτωμα της ζαλάδας, ξάπλωσε και βάλε τα πόδια ελαφρώς πιο ψηλά.
 • Αν νιώσεις οποιαδήποτε αδιαθεσία ή έχεις απορίες μετά από την αιμοδοσία, επικοινώνησε με την αιμοδοσία.
 • Τώρα που έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς η αιμοδοσία σου, μην ξεχάσεις να προγραμματίσεις την επόμενη φορά που θα σε ξαναδούμε. Πιστεύουμε ότι, το αίσθημα της προσωπικής ικανοποίησης που νιώθεις, όταν έχεις βοηθήσει να σωθεί μια ζωή, είναι τεράστιο και μοναδικό.

Όχι. Το απλό τρύπημα του δακτύλου για τον έλεγχο της αιμοσφαιρίνης και η είσοδος της βελόνης κατά την αιμοδοσία μπορεί να προκαλέσουν τη συγκεκριμένη στιγμή μια ελαφρά ενόχληση, η οποία δεν παραμένει κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Ναι, με υπεύθυνη δήλωση του γονέα που να αναγράφει ότι μου επιτρέπει να συμμετέχω στην αιμοδοσία. Η υπεύθυνη δήλωση πρέπει να είναι είτε ψηφιακά μέσω gov.gr είτε με βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής από οποιαδήποτε διοικητική αρχή.

Περισσότερες και αναλυτικότερες πληροφορίες για την αιμοδοσία μπορείτε να βρείτε εδώ
Περί του e-Αιμοδότες

Κατά την διάρκεια της πανδημίας COVID-19, μια ομάδα μαθητών λυκείου (16 και 17 χρονών) έφτιαξαν μια εφαρμογή, το e-Αιμοδότες ώστε να υπάρχει άμεση ενημέρωση για τις έκτακτες ανάγκες αίματος και για τις προγραμματισμένες αιμοδοσίες

Οι e-Αιμοδότες είναι μια ομάδα νέων που έφτιαξαν μια εφαρμογή, το e-Αιμοδότες. Αυτή η πρωτοβουλία ξεκίνησε όταν οι δημιουργοί της ήταν στο Λύκειο όπου με την ομάδα ρομποτικής και προγραμματισμού του 3ου ΓΕΛ Κομοτηνής, δημιούργησαν την πρώτη έκδοση αυτής της εφαρμογής. Πλέον 2 χρόνο μετά η εφαρμογή αυτή και διαχειρίζεται πλέον από τους δημιουργούς της μέσω ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού της “e-Αιμοδότες Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας”.

Η καινοτομία της εφαρμογής μας είναι η δυνατότητα της άμεσης ενημέρωσης των χρηστών για έκτακτες ανάγκες προσφοράς αίματος από τις Υπηρεσίες Αιμοδοσίας. Με αυτόν τον τρόπο η εφαρμογή μας διευκολύνει ώστε οι αιμοληψίες να γίνονται όταν υπάρχει ανάγκη καθώς και η διάρκεια ζωής του αίματος είναι πεπερασμένη (30 ημέρες).